aug
28

ATW Internet Kft., koszik "hosting műhelye", de pozitív értelemben. Ért hozzá, a cég szerver része és lelkesen segíti a projekteket. Na de ez a cikk nem róla szól, hanem az ATW Internet kft. Virtuális szerver megoldásairól.

Az ATW valamikor 2005/2006-ban indította újtára VPS szolgáltatását akkor még az elavult UML technológiát használva. Később, valamikor 2008-ban váltottak az ígéretesebb (kinek-hogy) Xen és Plex86 rendszerre. Olcsóbbak lettek a csomagok, és erősebbek is! Gigabites, osztott, de gyors netkapcsolat, ám webfelület és online támogatás nélkül. Habár, minek is az? Ők így csinálják.

Az ATW oldala átlátható, de mégis jól informál minket szolgáltatásairól. Virtuális szerver menüpontjában tökéletesen tájékoztat a szolgáltatás mibenlétéről. Ráadásul ingyenes próbalehetséget biztosítanak, ami már kicsit azért neccesebb; el kell küldened nekik a szerződést, nyilatkoznod kell a személyes adataid hitelességéről, meg miegymás. Okos, mert így mindenféle büntetőjogi következményt rajtad vernek le (bár szerintem inkább elviszik az egész szervertermet, ugye NHH?). Nos félre ezzel, megéri a próbaidő.

Próbaidőszak

Igénylésének menete, hogy írsz egy e-mailt nekik, hogy szeretnéd a Virtuális Szerver szolgáltatásukat kipróbálni. Megkapod az igénylőlapot, visszaküldöd postán, faxon, vagy e-mailben scannelve, és pár napon belül kapod a hozzáféréseket két hétre. Természetesen voltak olyan esetek, amikor várni kellett heteket, mert nem volt szabad kapacitás, ilyenkor persze elfelejtettek szólni. Ez mínusz pont.

A próbaidőszak alatt tapasztaltam, hogy bár az oldalon az van fentütetve, hogy:

quad processzoros Intel Xeon szervereink garantálják a gyors működést

Azért a cat /proc/cpuinfo kimenete:

processor       : 0
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 6
model           : 15
model name      : Intel(R) Core(TM)2 CPU          6400  @ 2.13GHz
stepping        : 6
cpu MHz         : 2129.694
cache size      : 2048 KB

Kár, de azért jól üzemelnek. Arról, hogy a serverek milyen kiépítésűek csak halvány információink vannak. Elvileg dekstop alapú gépek, szóval bejátszik az álló ház, és a SATA-s vincsik érzése. Ahhoz képest jól teljesítenek csúcsidőben:

/dev/sda1:
 Timing cached reads:   2220 MB in  2.00 seconds = 1110.64 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  212 MB in  3.02 seconds =  70.10 MB/sec

/dev/sda1:
 Timing O_DIRECT cached reads:   274 MB in  2.03 seconds = 134.84 MB/sec
 Timing O_DIRECT disk reads:  202 MB in  3.00 seconds =  67.26 MB/sec

A net sebességével sincs semmi gond, szintén csúcsidőben:

Length: 1,073,741,824 (1.0G) (unauthoritative)

100%[=================================================>] 1,073,741,824   35.65M/s    ETA 00:00

14:00:23 (31.42 MB/s) - `1GiB' saved [1073741824]
 

Apró probléma a supporttal van, szinte mindent a rendszergazda felé továbbítanak.

Több éves tapasztalatok

Mivel a Deninetben foglalnak helyet, gyakran előfordul az, hogy a külföld eltűnik egy időre. A külföld egyébként eléggé jó, Dallasból egy Ubuntu iso jött 5-6MB/s-el. Kifelé még nem teszteltem. Nos Deninet. Áramszünetek, és váratlan kimaradások. Előfordult már az is, hogy az ATW minden előzetes bejelentés nélkül karbantartást végzett. Szerződésben állok velük már 3 éve, de sosem láttam volna, hogy karbantartást bejelentenek. Voltak már több száz napos uptime-ok, sőt egy gépem megütötte az egy évet is, mégis ők az egyik legmegbízhatóbbak.  Gonosz leszek, de ez csak duma:

2004 novembere óta üzemelő virtuális szervereink rendelkezésreállása 100%*
* a mért értékbe nem számoltuk az előre bejelentett karbantartási üzemkiesést, melynek mértéke éves szinten összesen nem több, mint 0,06%.

Pró, hogy a szerverek gyakorlatilag szinte loddosolhatatlanok, komoly infrastruktúra biztosítja ezeknek a védelmét.


Pontozás (1 a legrosszabb, 5 a legjobb):

Támogatás (support): 4

Technikai háttér: 3

Weboldal, tájékozódás: 5

Összesen: 4.0 -> AJÁNLOTT!

A bejegyzés trackback címe:

https://virtual.blog.hu/api/trackback/id/tr61344323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MP33PORTAL · http://downlinkz.com 2010.02.06. 17:33:53

VPSPLANT.com ról is lehetne csinálni egy tesztet. Én kértem tőlük 2 nap próba időszakot és azalatt jól teljesített, de ez még nem azt jelenti hogy hosszútávon elégedett lehet vele az ember. Ha valaki csinálna egy értékelést, az sokat segítene a felhasználóknak megtalálni a nekik megfelelő szolgáltatást!
süti beállítások módosítása